Start in Openul International al Romaniei

Openul International al Romaniei la sah a debutat astazi la Alba Iulia, 34 de sahisti din 8 tari (Bulgaria, Franta, Germania, Grecia, Moldova, Portugalia, Ucraina si Romania) fiind prezenti la startul sectiunii principale a evenimentului, in timp ce Irlanda are reprezentanti in sectiunea secundara a turneului, Openul Judetului Alba.

Festivitatea de deschidere a fost una inedita pentru competitiile sahiste desfasurate in Romania, cuprinzand si vernisajul unei expozitii de pictura cu tematica sahista realizata de elevii Liceului de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia special pentru acest eveniment si momente muzicale de inalta tinuta oferite de elevi ai aceluiasi liceu. Au adresat un cuvant de bun venit participantilor mai multe oficialitati locale in frunte cu presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, si viceprimarului municipiului Alba Iulia, Gabriel Plesa, secretarul general al Federatiei Romane de Sah, Vladimir Danilov, patronul Hotelului Transilvania, Marcel Florea, si alti parteneri la organizarea evenimentului.

Mutarea de inceput a turneului a fost efectuata de eleva Ana Zaharescu (Colegiul National “Horea, Closca si Crisan” Alba Iulia), medaliata cu aur la Olimpiada internationala de Neogreaca in 2015 si Olimpiada internationala a Elenismului in 2014, prima dintr-o serie de 9 elevi albaiulieni cu rezultate remarcabile in diverse domenii invitati de organizatori sa efectueze prima mutare la cele 9 runde ale openului international.

Chiar daca prima runda a unui turneu desfasurat in sistem elvetian este de regula mai dezechilibrata, prezenta selecta din turneu a facut ca meciurile sa fie foarte disputate, iar favoritii au reusit sa se impuna doar in 10 din cele 17 partide ale rundei. Cea mai mare surpriza a rundei inaugurale a fost furnizata de juniorul albaiulian Iustin Ciorgovean, care l-a invins pe un alt junior albaiulian mult mai titrat, Mihnea Costachi, favoritul numarul 14 al turneului. Pasi gresiti au facut si favoritii 3, 4 si 5 ai turneului, Vlad Jianu (Romania), Andreas Heimann (Germania) si Szabo Gergely (Romania) care nu au obtinut decat remize in prima runda impotriva lui Radu Toma, Mihai Ionescu si respectiv Stefan Tomici. Principalii favoriti ai turneului, Andrei Istratescu (Franta) si Konstantin Tarlev (Ucraina) s-au impus, dar cu dificultate, impotriva juniorilor bucuresteni Alexandru David si Andrei Dolana, in timp ce Stelios Halkias (Grecia) a avut nevoie 5 ore si jumatate pentru a depasi rezistenta darza a lui David Gavrilescu, un foarte talentat junior roman in varsta de doar 13 ani.

Principalele dueluri ale rundei a 2-a vor fi Inkiov (Bulgaria) – Istratescu (Franta), Tarlev (Ucraina) – Petrisor (Romania), Nevednichy (Romania) – Sanduleac (Moldova), Georgescu (Romania) – Halkias (Grecia) si Padeiro (Portugalia) – Deac (Romania). Toate partidele turneului pot fi urmarite live pe site-ul www.chessdom.com