Sah si tenis la Openul International al Romaniei

Openul International al Romaniei la sah a continuat vineri cu partidele rundei a 3-a. Invitatul special al zilei pentru a efectua prima mutare a fost David Manu, campionul national de tenis la copii sub 10 ani, elevul albaiulian rostind cu aceasta ocazie si un scurt discurs despre legatura dintre tenis si sah pregatit de el pentru acest eveniment: “Tenisul este sahul cu mingea. Multi campioni de sah considerau tenisul ca fiind cel mai bun sport complementar, care le asigura conditia fizica si le procura satisfactii nebanuite cand castigau. Urez sahistilor care joaca tenis cat mai multe victorii, iar jucatorilor de tenis sa joace cu racheta mantuita de mana, condusi de picioare si dirijati de creier.”

Dintr-o fericita coincidenta si elevul Liceului de Arte “Regina Maria” invitat pentru momentul muzical din deschiderea rundei a fost un mare pasionat al jocului de tenis, Bogdan Chindris, fost campion national de copii, dar care a inlocuit de aceasta data racheta cu un instrument muzical de forma asemanatoare, oferind participantilor un foarte apreciat solo de chitara.

Impulsionati probabil de prezenta tinerilor jucatori de tenis, sahistii au “servit” mai tare decat de obicei in aceasta runda, doar 2 dintre partidele jucate la primele 6 mese, Istratescu (FRA) – Nevednichy (ROU) si Heimann (GER) – Inkiov (BUL) incheindu-se remiza. In rest victorii “pe propriul serviciu” Jianu (ROU) – Shishkin (UKR) 1-0 si Halkias (GRE) – Padeiro (POR) 1-0 sau “pe serviciul adversarului” Deac (ROU) – Tarlev (UKR).

Derby-ul local Secheres – Costachi s-a terminat remiza, in timp ce George Ileana a obtinut prima sa victorie in turneu impotriva lui David Gavrilescu, unul dintre cei mai talentati juniori romani prezenti la turneu. O prima victorie si pentru maestrul aiudean Ionel Miron, care l-a invins cu piesele negre pe maestrul FIDE Ovidiu Lupu intr-un alt derby local. Juniorul albaiulian Iustin Ciorgovean a fost depasit de maestrul international Daniel Baratosi dupa o partida foarte disputata.

Dupa 3 runde, Nevednichy, Tarlev, Halkias, Jianu si Manolache conduc cu 2,5 puncte, urmati de un grup de 6 jucatori cu 2 puncte.

Sambata sunt programate doua runde la Openul International al Romaniei, de la orele 9 si 16. In runda a 4-a cele mai interesante meciuri se anunta a fi Tarlev – Halkias, Nevednichy – Jianu, Manolache – Inkiov si Georgescu – Istratescu, toti jucatorii de la primele 4 mese fiind mari maestri internationali. Toate partidele turneului pot fi urmarite live pe site-ul www.chessdom.com

De asemenea ziua de sambata mai programeaza alte doua evenimente foarte interesante. De la orele 12, Hotelul Transilvania va fi gazda unui meci simbolic intre o selectionata a copiilor de la Academia de Sah din Chisinau care au sosit aseara la Alba Iulia si o selectionata a copiilor din Alba Iulia. Un meci al prieteniei, care se doreste a fi punctul de plecare a unei colaborari sahiste pe termen lung intre cele doua orase infratite. La acest meci istoric, primul dintre Alba Iulia si Chisinau, si-au anuntat prezenta primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, si presedintele Federatiei Romane de Sah, Sorin Avram Iacoban.

Tot in cursul zilei de sambata va avea loc Memorialul Mihail Breaz, un turneu pentru elevi si prescolari organizat in memoria regretatului maestru albaiulian Mihail Breaz, la care si-au anuntat prezenta peste 120 de copii din Irlanda, Moldova, Suedia si Romania. Turneul se va desfasura la Scoala gimnaziala „Avram Iancu” din Alba Iulia de la orele 14 si va fi precedat de o festivitate de deschidere incepand cu orele 13.30.