Open Sah Alba 2014 – Avram Iancu

Caravana şahistă a ajuns sâmbătă 19 iulie în Avram Iancu, o comună renumită nu doar datorită faptului că aici s-a născut “Crăişorul Munţilor”, dar şi datorită “Târgului de fete de pe Muntele Găina”, o sărbătoare veche de peste două secole şi care se desfăşoară chiar în acest weekend. A fost de altfel şi motivul pentru care organizatorii festivalul “Open Şah Alba 2014”, Consiliul Judeţean Alba şi Asociaţia Judeţeană de Şah Alba au programat ultima etapă din Apuseni la Avram Iancu, tocmai pentru a le oferi posibilitatea participanţilor să îmbine plăcerea pentru şah cu participarea la principala manifestare cultural-artistică din judeţul Alba.

Cu siguranţă niciunul dintre cei 40 de şahişti care au luat startul în turneul de la Avram Iancu şi însoţitorii acestora nu au avut ce regreta. Cu toţii au acceptat invitaţia primarului Sandu Heler de a lua parte la sărbătoarea comunei şi au plecat acasă cu frumoase amintiri despre tradiţiile populare din judeţul Alba. Prezenţi la această etapă a festivalului, reprezentanţii Consiliului Judeţean Alba preşedintele Ion Dumitrel, vicepreşedinţii Florin Roman şi Alin Cucui şi directorul Ioan Bodea au promis participanţilor la competiţie că festivalul “Open Şah Alba” va deveni unul tradiţional, deoarece pasiunea pentru sportul minţii merită a fi susţinută, mai ales că tot mai mulţi copii sunt atraşi în practicarea acestui frumos joc.

Chiar dacă atmosfera a fost una mai destinsă, lupta pentru premii a fost la fel de disputată ca şi în precedentele două etape, câştigătorul turneului fiind cunoscut doar după încheierea tuturor partidelor şi calcularea coeficienţilor de departajere pentru jucătorii aflaţi la egalitate de puncte. Iată premianţii etapei:

Seniori: 1.Mihai Vîlceanu (Cugir) 2.George Ileană (Alba Iulia) 3.Mircea Cepoiu (Alba Iulia) 4.Emanuil Pilea (Câmpeni)

Veterani: 1. Vasile Lupu (Cugir) 2.Gheorghe Murg (Cugir) 3.Ioan Roncea (Sebeş)

Feminin: 1.Camelia Gozner (Sibiu) 2.Maria Ileană (Alba Iulia) 3.Eleonora Mihai (Giarmata Vii)

Copii sub 8 ani: 1.Elena Asoltanei (Petroşani) 2.Klaid Iordăchescu (Cugir) 3.Maria Roşca (Teiuş)

Copii sub 10 ani: 1.Ianis Tarciuc (Sebeş) 2.Eduard Şubredu (Cugir) 3.Cătălin Marină (Teiuş)

Copii sub 12 ani: 1.Nicoleta Băcanu (Sibiu) 2.Mihai Bucur (Giarmata Vii) 3.Mădălina Lupu (Cugir)

Juniori sub 14 ani: 1.Mihai Zaharia (Giarmata Vii) 2.Mihai Lascu (Teiuş) 3.Andrei Bucur (Giarmata Vii)

Juniori sub 16 ani: 1.Vlad Oros (Tg.Mureş) 2.Mircea Zinca (Cugir) 3.Rareş Mirea (Giarmata Vii)

Turneul a fost arbitrat de Partenie Mihai (Giarmata Vii – Timiş) şi Marius Ceteraş (Alba Iulia).

Festivalul “Open Şah Alba 2014” va continua în perioada 17-23 august când sunt programate, în ordine, următoarele 7 etape la Alba Iulia (Parcul Unirii), Alba Iulia, Cugir, Aiud, Teiuş, Blaj şi Sebeş, urmate de turneul final de la Alba Iulia din 24 august. Până acum în turneul final principal au obţinut calificarea Marius Ceteraş (Alba Iulia), Tiberiu Bardi (Rădeşti), Mihai Vîlceanu (Cugir), Alin Marcu (Cluj-Napoca), George Ileană (Alba Iulia) şi Mircea Cepoiu (Alba Iulia), rămânând deschisă lupta pentru celelalte 26 de locuri, dar şi pentru calificarea în turneele finale secundare de veterani, femei, copii sub 8 ani, copii sub 10 ani, copii sub 12 ani şi campioni locali.