Nevednichy si Halkias lideri in Openul International al Romaniei la sah cu o runda inainte de final

Penultima runda a Openului International al Romaniei la sah, competitie gazduita de Hotelul Transilvania din Alba Iulia, a inceput cu pastrarea unui moment de reculegere in memoria victimelor atentatelor teroriste de la Bruxelles. A urmat momentul muzical de deschidere a rundei, elevul Damian Francisc, pregatit de profesorul Cristian Rodean la Liceul de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia, oferind o excelenta interpretare la chitara a unei piese compusa de Johann Sebastian Bach.

Pentru mutarea de deschidere a rundei invitata organizatorilor a fost Maria Ileana, eleva in clasa a X-a la Colegiul National “Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia, care este castigatoare a numeroase premii in competitiile sahiste, dar in acelasi timp s-a remarcat ca o foarte talentata scriitoare, publicand deja doua carti de proza stiintifico-fantastica. Maria este sora unuia dintre participantii in turneu, campionul albaiulian George Ileana.

A fost o runda foarte spectaculoasa, cu confruntari foarte disputate, in care cu exceptia partidei de la masa 1, unde juniorul Bogdan Deac a remizat cu favoritul principal al turneului Andrei Istratescu, toate celelalte partide jucate la primele 8 mese au fost decise in favoarea unuia dintre jucatori, lucru destul de rar intalnit intr-un turneu foarte echilibrat cum este Openul International al Romaniei. La masa 2 Vladislav Nevednichy (ROU) a rezistat bine presiunii pozitionale a adversarului sau Konstantin Tarlev (UKR), iar pe final a declansat un contratac fulgerator care i-a adus o pretioasa victorie cu negrul. La masa 3 Stelios Halkias (GRE) a facut o excelenta partida impotriva lui Vlad Jianu (ROU), marindu-si pas cu pas avantajul pozitional si finalizand jocul cu un puternic asupra rocadei adversarului. La masa 4 Szabo Gergely (ROU) a jucat foarte inspirat deschiderea cu negrul, surprinzandu-si adversarul nepregatit si obtinand o victorie clara. Iata si rezultatele de la mesele 5-8 Marius Manolache (ROU) – Radu Toma (ROU) 1-0, Alexandru David (ROU) – Ventzislav Inkiov (ROU) 1-0, Stefan Tomici (ROU) – Andrei Dolana (ROU) 1-0 si Vadim Shishkin (UKR) – Vasile Sanduleac (MOL) 0-1.

Dintre jucatorii locali victorii au obtinut Ionel Miron impotriva lui Mihnea Ognean si Ovidiu Lupu contra lui Dan Ambru, in timp ce Mihnea Costachi, Adrian Secheres si George Ileana au terminat remiza partidele lor, iar Iustin Ciorgovean a fost invins de David Gavrilescu.

In clasament, inaintea ultimei runde, conduc Nevednichy si Halkias cu 6 puncte, urmati de Istratescu, Szabo si Deac 5,5 puncte, David, Tomici si Manolache 5 puncte, Tarlev, Jianu, Heimann si Sanduleac 4,5 puncte si un grup de 11 jucatori cu 4 puncte, intre acestia aflandu-se si albaiulienii Mihnea Costachi, Adrian Secheres si George Ileana. Aiudeanul Ionel Miron are 3,5 puncte, Iustin Ciorgovean 3 puncte, iar Ovidiu Lupu 2 puncte.

Ultima runda, care va incepe miercuri de la orele 9, programeaza partidele decisive pentru stabilirea ierarhiei finale in partea superioara a clasamentului: Nevednichy – Deac, Szabo – Halkias, Istratescu – Tomici, David – Manolache, Sanduleac – Tarlev, Inkiov – Jianu si Petrisor – Heimann.

In Openul Judetului Alba, Andrei Secrieru (CS Universitatea de Vest Timisoara) a remizat cu Mihai Vilceanu (Sah Club Cugir) si a fost prins din urma de Victor Moga (ACS 2004 Targu Mures) care l-a invins pe Radu Roncea (Sebes), cei doi lideri avand cate 5 puncte din 6 partide si urmand a juca partida decisiva in ultima runda. Ii urmeaza in clasament cu 4,5 puncte Paul Paraschiv (CS Universitatea de Vest Timisoara) si Mihai Vilceanu care vor juca la masa 2 pentru un loc pe podium.

Festivitatea de premiere este programata miercuri incepand cu orele 14.