Nevednichy prinde din urma liderii Openului International al Romaniei

Runda a 6-a a fost una sub semnul echilibrului in Openul International al Romaniei la sah care se desfasoara in aceste zile la Alba Iulia, fiindca forta apropiata a participantilor din turneu face ca partidele sa fie tot mai echilibrate pe masura ce ne apropiem de finalul turneului.

In deschiderea rundei Daria Ioana Anca, eleva in clasa a V-a la Liceul de Arte “Regina Maria”, castigatoare a numeroase premii de interpretare in concursuri nationale si internationale, a incantat auditoriul cu un fragment din piesa pentru pian “Anotimpurile” a lui Piotr Ilici Ceaikovski.

Invitata speciala pentru a efectua prima mutare a rundei a fost de aceasta data Malina Rosca, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National “Horea, Closa si Crisan”, multipla medaliata cu aur la olimpiadele nationale de fizica si astronomie si medaliata cu argint si bronz la doua olimpiade internationale de astronomie.

In derby-ul zilei Andrei Istratescu l-a surprins pe Stelios Halkias jucand foarte activ cu piesele negre, jucatorul grec alegand sa simplifice pozitia si sa conduca partida spre remiza. La masa a 2-a Konstantin Tarlev (UKR) a presat 67 de mutari pozitia lui Andreas Heimann (GER), dar nu a putut sa obtina decat o remiza, jucatorul german rezistand eroic cu pion in minus. Tot remiza s-au incheiat si partide de la mesele 4 si 5, Marius Manolache – Vlad Jianu si Mihnea Costachi – Szabo Gergely, jucatorii cu piesele albe alegand variante foarte solide, nefiind dispusi sa-si asume riscuri impotriva mai bine cotatilor lor adversari.

Singura victorie la primele 5 mese a fost obtinuta de marele maestru international Vladislav Nevednichy (Romania), care l-a dominat clar pe marele maestru bulgar Ventzislav Inkiov, obtinand victoria dupa 47 de mutari, un rezultat care il propulseaza in fruntea clasamentului alaturi de Andrei Istratescu si Stelios Halkias.

O alta victorie importanta a fost obtinuta de Bogdan Deac care l-a invins pe marele maestru international Tiberiu Georgescu, cel mai bine cotat junior roman in acest moment urmand a juca in runda urmatoare impotriva lui Mihnea Costachi, care este al doilea in ierarhia juniorilor romani sub 20 de ani, partida celor doi urmand a se disputa la masa 4. La primele 3 mese in runda a 7-a sunt programate urmatoarele partide: Vladislav Nevednichy – Stelios Halkias, Andrei Istratescu – Konstantin Tarlev si Vlad Jianu – Andreas Heimann.

Jucatorii albaiulieni au dupa 6 runde urmatoarele punctaje: Mihnea Costachi 3,5p, Adrian Secheres 3p, George Ileana si Ionel Miron 2,5p, Iustin Ciorgovean 2p si Ovidiu Lupu 1p.

In turneul secundar, Openul Judetului Alba la sah clasic, dupa 4 runde s-a desprins in fruntea clasamentului Radu Roncea (Sebes), singurul jucator care a acumulat 4 victorii, acesta fiind urmat in clasament de juniorii Andrei-Cristian Secrieru (Petrosani) si Mircea-Adrian Zinca (Cugir).

Evenimentele sahiste continua luni dupa-amiaza la Hotel Transilvania din Alba Iulia cu runda a 7-a, programata incepand cu orele 16.