Mihnea Costachi pe podium in proba de blitz la Festivalul International de sah de la Arad

La doar 3 zile dupa ce a ratat proba de blitz a Campionatelor Europene de juniori de la Novi Sad, Mihnea Costachi a reusit sa demonstreze ca este capabil de rezultate foarte bune si in aceasta proba. Juniorul albaiulian in varsta de doar 15 ani a reusit sa se claseze sambata pe locul 3 in proba de blitz a Festivalului International de Sah de la Arad, un rezultat excelent obtinut intr-o companie foarte selecta, mult peste nivelul celei de la europenele de juniori. Dintre cei 77 de jucatori care au luat startul in aceasta proba, 5 sunt mari maestri internationali la sah, 4 maestri internationali si 8 maestri FIDE.

Mihnea Costachi a pornit excelent cu 5 victori din primele 5 partide, 2 dintre ele fiind obtinute impotriva marilor maestri internationali Marius Manolache (Medicina Timisoara) si DmitrySvetushkin (Moldova), fiind stopat doar de marele maestru international Balogh Imre (Ungaria), care avea sa si castige turneul. Dupa inca o infrangere, impotriva lui Calin Gheorghiu (Politehnica Iasi), Mihnea si-a revenit obtinand doua victorii pe final impotriva lui Alexandru Banzea (Apa Nova Bucuresti) si a maestrului international Sumiya Bilguun (Mongolia). Cu un total de 7 puncte Mihnea Costachi s-a clasat pe locul 3, la un punct in spatele marilor maestri Balogh Imre (Ungaria) si Ulvi Bajarani (Azerbaidjan). Ceilalti 2 jucatori ai CSU Alba Iulia care au participat la turneu, George Ileana si Nicolae Sandru , s-au clasat pe locurile 31, respectiv 50.

De remarcat ca Mihnea Costachi a pornit cu dreptul si in proba de sah clasic, obtinand 3 victorii in primele 3 partide. Si ceilalti albaiulieni au avut evolutii bune la sahul clasic. Nicolae Sandru are acumulate 2 puncte, pierzand doar la favoritul numarul 7 Alexander Zubarev (Ucraina) dupa o partida echilibrata, in timp ce George Ileana are 1,5 puncte si el pierzand doar o partida la un mare maestru international, favoritul numarul 10 Sasa Martinovici (Croatia).

Turneul poate fi urmarit in transmisie live pe site-ul www.aradopen.com , comentariile fiind asigurate in direct de antrenorul albaiulian Marius Ceteras.