Mihnea Costachi pe locul 7 la Campionatul European de juniori din Croatia. Trei medalii pentru delegatia Romaniei: argint pentru Dragos Antonica si Mihnea Ognean, bronz pentru Mihaela Trifoi

Sahistul Mihnea Costachi a obtinut o noua clasare fruntasa la un turneu international. Juniorul albaiulian in varsta de 15 ani s-a clasat pe locul 7 din 67 de participanti la categoria juniori sub 16 ani a Campionatului European de juniori la sah clasic din Croatia.

Avand acumulate 4,5 puncte din primele 6 partide, Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia) avea nevoie de un finis aproape perfect pentru a obtine o medalie.

Desi a avut piesele albe in runda a 7-a, Mihnea Costachi a fost surprins in deschidere de adversarul sau Tuna Tuncer (Turcia), care a preluat treptat initiativa. Schimband cateva piese Mihnea a diminuat presiunea adversarului si a obtinut remiza la mutarea 30.

Deschiderea a fost punctul slab al lui Mihnea si in runda a 8-a, in care juniorul albaiulian l-a avut ca adversar pe Guillaume Philippe (Franta). Francezul a folosit o varianta mai rara a Gambitului Regelui, o deschidere foarte periculoasa folosita in trecut si de protagonistii celebrului “meci al secolului” Bobby Fischer si Boris Spassky. Surprins total de alegerea adversarului, Mihnea a reactionat mult prea riscant, a intrat in pozitie dificila si s-a recunoscut invins la mutarea 36.

Cu victoria din ultima runda impotriva unui alt jucator roman, Alexandru Banzea (Apa Nova Bucuresti), dupa o partida nebuna cu mai multe rasturnari de situatie, Mihnea Costachi a acumulat un total de 6 puncte, clasandu-se pe un merituos loc 7.

Titlul de campion european a fost castigat de Leonid Sawlin (Germania) 7,5 puncte, podiumul fiind completat de Andreas Kelires (Cipru) 7 puncte si Tuna Tuncer (Turcia) 6,5 puncte.

“Per ansamblu Mihnea a facut un turneu foarte bun, a fost permanent in lupta pentru podium, rezultatul sau fiind corespunzator unei performante rating 2418. Altfel spus a jucat putin peste nivelul sau actual, el avand un rating international 2408. Nu a fost suficient pentru o medalie, dar locul 7 din 67 de participanti la un turneu de un asemenea nivel este mai mult decat onorabil. Vom incerca sa pregatim cat mai bine si participarea la Campionatul Mondial de juniori din Grecia, al carui start este programat in 25 octombrie, CSU Alba Iulia urmand a avea doi reprezentanti la acest regal al sahului juvenil mondial: Mihnea Costachi si George Ileana.
Felicit toti juniorii romani pentru rezultatele obtinute, cele mai bune din ultimii ani la un Campionat European de juniori, si in special pe cei care au urcat pe podium: Dragos Antonica (Galati) argint la copii sub 10 ani, Mihnea Ognean (Targu Mures) argint la copii sub 12 ani si Mihaela Trifoi (Sighetu Marmatiei) bronz la categoria fetite sub 10 ani.” Marius Ceteras (antrenor CSU Alba Iulia)