Mihnea Costachi in lupta pentru podiumul Campionatului European de juniori din Croatia

Dupa startul excelent cu trei victorii in primele trei runde, Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia) a inceput partidele cu principalii contracandidati la medaliile Campionatului European de juniori la sah clasic din Croatia.

Partida din runda a 4-a, cu negrul impotriva favoritului nr.4 al turneului, maestrul international Andreas Kelires (Cipru), a fost una mai putin reusita pentru juniorul albaiulian. La iesirea din deschidere, intr-o pozitie in care trebuia sa se multumeasca cu egalitatea, Mihnea a provocat lupta in mod nejustificat, intrand rapid in pozitie grea si trebuind sa se recunoasca invins la mutarea 33.

Din fericire Mihnea si-a revenit rapid obtinand o victorie categorica cu piesele albe in runda a 5-a impotriva favoritului nr.8 al turneului, maestrul FIDE Lorenzo Lodici (Italia). Jucatorul italian s-a aflat permanent in defensiva, fiind depasit clar de juniorul albaiulian, care s-a impus la mutarea 37, dupa 3 ore si jumatate de joc.

In runda a 6-a elevul Colegiului National “Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia a jucat cu negrul impotriva favoritului nr.2 al turneului, Nikolas Theodorou (Grecia). Desi a obtinut o clar pozitie superioara si a presat toata partida, Mihnea Costachi nu a reusit sa obtina victoria, trebuind sa se multumeasca cu remiza dupa 60 de mutari si 4 ore de joc.

Dupa 6 runde si cu 3 runde inainte de final, Mihnea Costachi se afla pe locul 3 din cei 67 de participanti la categoria sa de varsta cu 4,5 puncte, la un punct in spatele liderului Andreas Kelires (Cipru) si o jumatate de punct de Leonid Sawlin (Germania), la egalitate de puncte cu juniorul albaiulian aflandu-se alti 5 jucatori.

Urmatorul adversar in cursa spre o medalie a lui Mihnea Costachi va fi Tuna Tuncer (Turcia), juniorul albaiulian urmand a juca cu piesele albe.