Maine se da startul in Openul International al Romaniei la sah

Incepand de maine, timp de 8 zile Hotelul Transilvania din Alba Iulia va fi gazda celui mai puternic turneu de sah organizat vreodata in judetul Alba, Openul International al Romaniei, competitie care este onorata de prezenta a 11 mari maestri internationali, 5 maestri internationali si 10 maestri FIDE, alaturi de tineri sahisti romani medaliatii la campionatele nationale de juniori de anul trecut, la categorii de varsta intre 12 si 20 de ani.

Favoritii principali la castigarea turneului sunt marele maestru international Andrei Istratescu (Franta, rating FIDE 2602), Konstantin Tarlev (Ucraina, 2580), Vlad Jianu (Romania, 2563), Andreas Heimann (Germania, 2560), Szabo Gergely (Romania, 2548), Vladislav Nevednichy (Romania, 2546), Pap Gyula (Ungaria, 2545) si Stelios Halkias (Grecia, 2541), insa surprize pot veni si din partea unor jucatorii cu rating putin sub 2500 ca Marius Manolache (Romania, 2487) sau Bogdan Deac (Romania, 2486).

Judetul Alba va fi reprezentat in competitie de Mihnea Costachi (16 ani, elev al Colegiului “Horea, Closca si Crisan” Alba Iulia), medaliat cu bronz la campionatele mondiale de juniori in 2014, Adrian Secheres (18 ani, elev al Colegiului “Horea, Closca si Crisan” Alba Iulia), medaliat cu argint in proba de blitz la campionatele mondiale scolare in 2015, George Ileana (15 ani, elev al Scolii gimnaziale “Avram Iancu” Alba Iulia), campion mondial scolar in 2014, Iustin Ciorgovean (15 ani, elev al Liceului cu Program Sportiv Alba Iulia), juniorul roman cu cel mai mare progres in ultimii 2 ani, alaturi de maiorul Ovidiu Lupu, un experimentat maestru FIDE nascut la Cugir si stabilit in Alba Iulia.

Prima runda va incepe miercuri 16 martie la orele 16, fiind precedata incepand cu orele 15 de festivitatea de deschidere. Special pentru acest eveniment elevii Liceului de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia au pregatit o expozitie de pictura cu tematica sahista, al carei vernisaj va avea loc in cadrul festivitatii de deschidere. De asemenea mai multi elevi ai Liceului de Arte “Regina Maria” vor fi prezenti la startul rundelor openului international si vor interpreta piese de muzica clasica la diverse intrumente.

Un moment special va fi si efectuarea primei mutari la fiecare din cele 9 runde ale turneului, organizatorii invitand pentru acest ceremonial 9 elevi albaiulieni cu rezultate deosebite in diverse domenii de activitate.

“De obicei VIP-urile locale sau politicienii sunt cei invitati pentru a efectua prima mutare la turnee. Dar fiindca Alba Iulia are tineri de mare valoare, nu doar in activitatea sahista, am ales sa invitam pentru acest moment simbolic elevi albaiulieni cu rezultate remarcabile in diverse domenii de activitate, dar care uneori sunt prea putin cunoscuti de comunitatea din care fac parte. Prima mutare a turneului va fi efectuata de Ana Zaharescu, eleva in clasa a XI-a a Colegiului National „Horea, Closca si Crisan” Alba Iulia, medaliata cu aur la Olimpiada internationala de Neogreaca in 2015 si la Olimpiada internationala a Elenismului in 2014. Ana a obtinut multe alte premii in olimpiadele scolare, dar si in concursuri de chitara clasica si pictura, doua dintre pasiunile ei. Ii multumim Anei Zaharescu si celorlalti elevi invitati care ne vor onora cu prezenta lor la Openul International al Romaniei.” (Marius Ceteras, director de turneu)

Intrarea la turneu este libera, organizatorii invitand parintii si bunicii sa vina alaturi de copiii si nepotii lor sa asiste la turneu si, pentru cei care nu cunosc jocul de sah, sa ia un prim contact cu acest minunat joc.

In paralel cu turneul international se va desfasura si Openul Judetului Alba la sah clasic, un turneu cu raportare la Federatia Romana de Sah, la care vor participa in jur de 30-40 de sahisti cu ratinguri FIDE sub 2200.

Partenerii evenimentelor sahiste organizate in luna martie la Alba Iulia sunt Hotel Transilvania, Consiliul Judetean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul National al Unirii Alba Iulia, Florea Grup, Ziarul Unirea, Fundatia Comunitară Alba, Scoala gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, SC Oma Grup Instal SRL Alba Iulia, SC Iomir SRL Aiud, SC Energo Impex SRL Aiud, Vertical Graphic si TAO Media.