Campionatele Mondiale de juniori – situatia dupa 8 runde

Campionatele Mondiale de juniori la sah care se desfasoara in perioada 25 octombrie – 5 noiembrie la Porto Carras (Grecia) se apropie de final. Dupa desfasurarea a 8 runde de concurs,
juniorii albaiulieni Mihnea Costachi si George Ileana se numara printre putinii juniori romani care mai pastreaza sanse la o clasare fruntasa.

La categoria juniori sub 16 ani, Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia), care este cotat ca favoritul numarul 13 al turneului, are 6 puncte (5 victorii, 2 remize si o infrangere), ocupand in acest moment un excelent loc 6 din 154 de participanti, la un punct in spatele liderului Adham Fawzi (Egipt) si o jumatate de punct de alti 4 jucatori care impart locurile 2-5. In runda a 9-a Mihnea il va intalni pe iranianul ParhamMaghsoodloo, favoritul numarul 5 al turneului.

La categoria juniori sub 14 ani, George Ileana (CSU Alba Iulia), cotat ca favoritul numarul 52, a castigat 5 partide, dar a si pierdut 3, astfel incat cu un total de 5 puncte ocupa in prezent locul 42 din 187 de participanti. In runda urmatoare George joaca cu piesele albe impotriva lui Rayan Taghizadeh (SUA).

“Chiar daca nu este cotat printre principalii favoriti, eu cred ca Mihnea Costachi poate furniza o surpriza la acest turneu. Cand spun asta ma bazez pe faptul ca a jucat un sah de foarte buna calitate in primele 8 runde, dar mai ales pe psihicul lui foarte puternic, care l-a ajutat de numeroase ori in momentele decisive. Sper ca si George sa aiba un finis reusit, care sa il ajute sa obtina o clasare cat mai buna.” Marius Ceteras (antrenor CSU Alba Iulia)