Campionatele Mondiale de juniori – rezultate finale

Campionatele Mondiale de juniori la sah desfasurate in perioada 25 octombrie – 5 noiembrie la Porto Carras (Grecia) s-au incheiat fara ca juniorii romani sa fii reusit sa obtina clasari in top. Desi dupa 8 runde se afla pe locul 6, Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia) nu a reusit sa-si mentina pozitia pierzand in runda a 9-a cu iranianul ParhamMaghsoodloo si terminand la egalitate ultimele doua partide cu Daniel Kozusek (Cehia) si Garcia Alejandro Perez (Spania). Cu 7 puncte din 11 partide Mihnea Costachi s-a clasat pe locul 19 din 154 de participanti la categoria juniori sub 16 ani, fiind impreuna cu David Gavrilescu, clasat pe locul 15 la categoria juniori sub 12 ani, singurii juniori romani dintre cei 20 de reprezentanti ai tarii noastre la mondiale care s-au clasat in primii 20 la categoria lor de varsta.

“Ne place sau nu, acesta este in acest moment nivelul juniorilor romani la nivel mondial. Sunt sigur ca Mihnea are multe de invatat din acest turneu, in care a jucat foarte bine primele 8 runde, dar a fost mult mai putin inspirat in ultimele 3 partide. Eu cred ca in anii urmatori va putea repeta performanta din 2014 cand a obtinut o medalie de bronz la mondialele de juniori, o performanta care ramane din pacate singulara in sahul juvenil romanesc in ultimii 8 ani.” Marius Ceteras (antrenor CSU Alba Iulia)

Nici George Ileana (CSU Alba Iulia) nu a reusit un final de turneu mai bun, obtinand doar o victorie in ultimele trei runde. Cu 6 puncte acumulate, George Ileana s-a clasat pe locul 60 din din 187 de participanti la categoria juniori sub 14 ani, un rezultat care nu este pe masura talentului sau.

Pentru Mihnea Costachi si George Ileana urmeaza o perioada de pauza competitionala de 2 saptamani, dupa care vor relua pregatirea pentru competitiile programate la sfarsitul anului 2015 si inceputul anului 2016.