Andrei Istratescu invingator in proba de blitz la Openul International al Romaniei

Duminica dimineata Hotelul Transilvania din Alba Iulia a fost gazda probei de blitz a Openului International al Romaniei. Chiar daca o parte dintre jucatori a decis sa nu participe la aceasta proba, preferand sa se odihneasca, dupa ce sambata au avut programate doua runde, sau sa se pregateasca pentru runda de dupa-amiaza, valoarea turneului a fost un foarte ridicata in special datorita prezentei a 5 mari maestri international de calibru la start: Andrei Istratescu, Konstantin Tarlev, Vladislav Nevednichy, Szabo Gergely si Marius Manolache.

A fost un turneu extrem de disputat, cu multe surprize, asa cum se intampla de regula in proba de blitz, in care se joaca intr-un ritm foarte alert, jucatorii avand la dispozitie doar 3 minute pentru a efectua toate mutarile din partida, la care se adauga cate 2 secunde bonificatie dupa fiecare mutare efectuata.

Desi a pierdut neasteptat in primele runde impotriva campionului national de juniori sub 14 ani George Stoleriu, Andrei Istratescu (Franta) si-a revenit si s-a impus la final cu 6,5 puncte acumulate in 8 partide, la egalitate de puncte cu Konstantin Tarlev (Ucraina), dar avand avantajul victoriei obtinute asupra acestuia in confruntarea directa. Pe locul 3 s-a clasat Szabo Gergely (Romania) cu 5,5 puncte, acelasi numar de puncte dar coeficienti Bucholtz inferiori avandu-l si urmatorii clasati Vladislav Nevednichy, Adrian Secheres si Vladimir Danilov, ultimul nimeni altul decat secretarul general al Federatiei Romane de Sah, care a schimbat pentru cateva ore rolul de organizator cu cel de participant in turneul de blitz.

O evolutie foarte buna a avut si juniorul Mihnea Costachi, care desi a avut un traseu foarte dificil, a acumulat 5 victorii, pierzand insa 3 partide impotriva primilor 3 clasati. La festivitatea de premiere care va avea loc miercuri de la orele 14, simultan cu cea din turneul principal, Mihnea va primi premiul special pentru cel mai bine clasat jucator local. Alte premii speciale au fost obtinute de Rudolf Tirziman (Irlanda) – juniori 20 de ani, George Stoleriu – juniori 18 ani, George Ileana – juniori 16 ani, Mihnea Ognean – juniori 12 ani, Flavius Sida – copii 10 ani, Razvan Buzuriu – copii 8 ani, Flavia Sida – copii 6 ani, Emilia Coman – feminin, Dan Samoil – veterani > 60 ani, Victor Moga – veternati >50 ani si Dan Ambru – jucatori cu rating <2000. Turneul a fost arbitrat de Alin Campeanu (Romania) si Gabriel Mirza (Irlanda).