Alba Iulia capitala sahului romanesc in luna martie

Municipiul Alba Iulia va fi in luna martie gazda mai multor turnee sahiste nationale si internationale. Evenimentul central va fi Openul International de Sah al Romaniei, organizat in premiera la Alba Iulia de Federatia Romana de Sah si CSU Alba Iulia si care va fi un turneu select, avand drept de participare doar jucatorii cu rating FIDE peste 2300 si juniori cu rating FIDE peste 2200. Deja au confirmat participarea 7 mari maestri internationali, 4 maestri internationali si 8 maestri FIDE din Moldova, Ucraina, Ungaria, Portugalia si Romania, dar se asteapta un numar de 40-50 de participanti din 7-8 tari, deoarece inscrierile au inceput doar de o saptamana. Turneul international va fi gazduit de Hotelul Transilvania din Alba Iulia in perioada 16-23 martie, in paralel cu acesta urmand a se desfasura si Openul Judetului Alba la sah clasic, la care vor participa jucatori care nu indeplinesc conditiile de participare in turneul international.

O sansa de a se confrunta cu marii maestri internationali o vor avea si jucatorii amatori, cu conditia sa se claseze pe unul dintre primele trei locuri la Openul Judetului Alba la sah rapid, competitie care va fi gazduita tot de Hotelul Transilvania din Alba Iulia in data de 6 martie, incepand cu orele 15. Jucatorii care nu reusesc calificarea in turneul international principal, se vor putea afla fata in fata cu marii maestri prezenti la Alba Iulia in Openul International al Romaniei, proba de blitz, care se va desfasura in data de 20 martie incepand cu orele 10 si in care inscrierea nu este conditionata decat de plata taxei de participare.

Cel mai mare numar de participanti este asteptat la “Memorialul Mihail Breaz”, un turneu pentru elevi si prescolari organizat in memoria regretatului maestru Mihail Breaz si gazduit de Scoala gimnaziala „Avram Iancu” din Alba Iulia in data de 19 martie incepand cu orele 14. La acest turneu organizatorii mizeaza pe prezenta a 150-200 de copii din judetul Alba, dar si din alte judete, posibil chiar din strainatate. In cadrul acestui turneu vor exista grupe pentru copii legitimati cu rating national si grupe pentru copii incepatori. Grupele turneului vor avea denumiri cu tematica istorica (Apulum, Traian, Gemina etc.), iar copiilor din alte localitati care vor fi prezenti la turneu organizatorii le pregatesc si un tur turistic al municipiului Alba Iulia.

Tot pentru copiii care iubesc sahul, dar si pentru cei care nu cunosc inca sportul mintii, organizatorii pregatesc si alte surprize. Pe durata openului international copiii albaiulieni vor putea asista gratuit la lectii deschise de sah si vor putea sa joace sah pe o tabla gigant de 3x3m, iar cei mai cuminti dintre copiii care vor asista la rundele turneului vor primi carti, brosuri si reviste de sah.

“Cele cinci turnee pentru sahistii de toate varstele, profesionisti si amatori, vor transforma municipiul Alba Iulia in capitala sahului romanesc in luna martie. Ii asteptam alaturi de noi pe toti albaiulienii care doresc sa sprijine organizarea festivalului sahist, pentru a demonstra impreuna Federatiei Romane de Sah ca Alba Iulia merita sa organizeze Openul International al Romaniei si in anii urmatori. Deja contam pe sprijinul mai multor parteneri, cum ar fi Consiliul Judetean Alba, Primaria Municipiului Alba Iulia, Hotelul Transilvania, Florea Grup, Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, Ziarul Unirea, Fundatia Comunitara Alba, Scoala gimnaziala „Avram Iancu” Alba Iulia, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, SC Oma Grup Instal SRL Alba Iulia, SC Iomir SRL Aiud, SC Energo Impex SRL Aiud, insa lista va ramane deschisa pana la sfarsitul celor cinci turnee.” (Marius Ceteras, directorul de turneu din partea F.R.Sah)